Exercise Physiologist Certified

American Society of Exercise Physiologists
Board of Certification
"Offers the only Board Certified Exam for Exercise Physiologists"


The College of St. Scholastica Test Site 
On Friday, December 12, 2003 
Department of Exercise Physiology
Duluth, MN 
All complete files for the December 12 exam should be sent to the ASEP National Office by December 1, 2003. 

The College of St. Scholastica Test Site 
On May 1, 2004 
Department of Exercise Physiology 
Duluth, MN
All completed files for the May 1, 2004 exam should be sent to the ASEP National Office by April 1, 2004.  

6th ASEP National Meeting Test Site 
The Indianapolis meeting will be an official site for the Exercise Physiologist Certified (EPC) exam.  All completed files for the April  2004 exam should be sent to the ASEP National Office by March 1, 2004.  

The EPC Examination
Purpose of the Certification
The EPC Format 
    Part I – Written Examination
    Part II – Applied Examination
Content Areas
    Exercise Physiology 
     Cardiac Rehabilitation 
     Exercise Metabolism and Regulation
     Sports Biomechanics 
     Environmental Exercise Physiology 
     Sports Nutrition 
Grading the EPC Exam
    Part I – Written Examination
    Part II – Applied Examination
Certification Period and Continuing Education Credits
Preparing for and Writing the Examination
    Step 1: Educational Requirements
    Step 2: Applying for the EPC Examination
Application Requirements
Application Dates
Cancellation Policy 
    Step 3: Preparing for the EPC Examination
General Suggestions for Taking the Examination
    Step 4: Passing the EPC Examination
Failing Scores
Sample Questons
Answer Key for Sample Questions
Review Materials
ASEP Certification Board


The ASEP Board of Certification of the American Society of Exercise Physiologists is responsible for preparing the EPC Examination and overseeing the grading.  Candidates preparing to take the examination can be aided by knowing its purpose and general objectives.  Information about the areas of academic knowledge, hands-on skills, and abilities tested is also needed to prepare properly.  Successful completion of the certification examination is required to practice as a "certified" Exercise Physiologist (EPC).

Purpose of the Certification

The EPC examination is used by the ASEP Board of Certification to measure the academic and technical competence of exercise physiology candidates.  To understand the importance of the examination as a prerequisite for the EPC certificate, one must recognize the significance of the certification.  It is awarded to qualified candidates in accordance with the objectives of the American Society of Exercise Physiologists to professionalize exercise physiology. The certificate is a measure of academic knowledge and practical abilities and thus, ensures the professional competence of individuals offering exercise physiology services to the public as professional exercise physiologists. 

The primary objective of the EPC examination is to test the candidate's competence in the profession of exercise physiology.  Such professional competence includes adequate academic and technical knowledge, the ability to apply such knowledge skillfully and with good judgment, and an understanding of professional, ethical responsibility.   Once a candidate has successfully completed the examination, he or she is certified as an “Exercise Physiologist” and can, therefore, be legally and professionally referred to as an “Exercise Physiologist Certified" (EPC).

Since the EPC certificate is granted under specific professional assumptions enacted in the public interest, it is issued only to properly qualified persons.  The public’s need for assurance of professional competence on the part of those receiving the EPC designation must be fully satisfied.  The examination is also expected to play a role in the licensing procedure by evaluating the candidate's technical competence (including academic outcome knowledge and the application of laboratory- and research-based knowledge) as professional exercise physiologists.  Questions selected for the examination are at a level suitable for testing the candidates’ academic and hands-on competence. 

The EPC Format 

The EPC examination is given at least two times a year, of which one exam will be either one day before the national meeting or the day following.  Requirements and application forms can be obtained from the ASEP National Office.  The written examination is taken at the same location as the applied examination.  The only exception is when a candidate has successfully completed one part at that location and the other part needs to be re-taken to complete certification (which may be at a different location).   Part I of the examination consists of 200 multiple choice questions that use the four-option format.  Part II, the practical examination, consists of technical and hands-on laboratory knowledge.  It is recommended that any candidate who fails the written examination re-take it as soon as possible.  If the written examination is passed and the applied examination is failed, the written examination is valid for 2 years. 

Part I: Written Examination

Part I is administered over a four-hour period.  The use of multiple choice questions broadens the coverage of the examination.  Each multiple choice item consists of a stem, which includes factual data or describes a situation, and four answers-options -- the best answer and three distractors.  The following example illustrates a multiple choice item.

 1. Engaging in a systemic, aerobic training program for one year results in 
a. significant increases in lean muscle tissue
b. reduction in maximal heart rate and cardiac output 
c. increases in stroke volume at steady state work
d. increases in afterload

Answer Sheet

  1.  a  b  (c)  d

Part II: Applied Examination

This part of the examination is designed to test the hands-on knowledge and application of exercise physiology using equipment typically found in exercise physiology laboratories.  Candidates are given 2 hours to complete Part II of the examination.  A candidate should demonstrate competency in at least the following areas, although not every area will always be tested:

1. Implement a specific exercise stress test protocol in healthy and unhealthy populations, including an understanding of risk stratification.

2. Demonstrate an understanding of contraindications, risks, and safety precautions, along with the interpretation of appearance, symptoms and significance of resting and exercise ECG patterns.

3. Collect and analyze submaximal and maximal physiological data.

4. Determine and interpret blood pressure at rest, during exercise and recovery following exercise on different ergometers; and identify potential sources of error.

5. Demonstrate a knowledge of exercise prescription and the ability to organize and administer exercise and fitness programs.

6. Determine body composition and flexibility measurements using standard laboratory equipment.

7. Demonstrate the ability to educate and/or counsel individuals in starting fitness and endurance programs.

8. Demonstrate an effective and safe weight lifting/conditioning program for normal and special populations.

9. Demonstrate special exercises addressing the musculoskeletal and fitness needs of various age groups, obesity, and those with low back conditions.

10.  Demonstrate knowledge of supervision and administration of health promotion and fitness programs.

Part I
The Written Examination


The multiple choice questions (Part I) represent a combination of information taught predominantly in such courses as:

A. Exercise physiology (cardiorespiratory/training): 72 questions (36%)

B. Cardiac rehabilitation (including ECGs/hlth fitness): 37 questions (18.5%)

C. Exercise metabolism and regulation: 23 questions (11.5%)

D. Kinesiology (including neuromuscular): 21 questions (10.5%)

E. Research: 13 questions (6.5%)

F. Sports biomechanics: 12 questions (6%)

G. Environmental exercise physiology: 12 questions (6%)

H. Sports nutrition: 10 questions (5%)


Part I : Written Examination

The score of 70% has been set as the passing score for the multiple-choice questions.  All tests are mechanically graded by an optical scanning machine.  Candidates are expected to answer each question correctly to obtain credit. 

Part II: Applied Examination

The score of ‘pass’ or ‘fail’ has been set as the only acceptable analysis of a candidate’s hands-on laboratory knowledge and techniques.  A designated ASEP ‘evaluator’ will make the determination of pass or fail, depending upon a candidate’s performance (both verbally and overtly in the laboratory setting). 


The written and practical examinations are scored through the ASEP National Office.  The results of the written and applied examinations are mailed directly to the candidate from the ASEP National Office within 8 weeks following an examination.   A candidate must pass both parts to satisfy the certification requirements.  If only one part of the examination is passed, a candidate is allowed to take the other part at a later date without having to retake the part already passed.  The “later date” is defined as no more than 2 years from the date of passing a part of the examination.

and Continuing Education Credits

A candidate is certified for 5 years.   Recertification for a second 5-year period requires continuing education credits to keep up with new and emerging trends. Twenty-five (25) continuing education credits (CECs) are required to obtain recertification.   Earning CECs can be accomplished in several ways: 

1. By earning five (5) CECs for attendance at an ASEP National Meeting for a maximum of 15 CECs in any one 5-year period;

2. By earning five (5) CECs for attendance at other qualified professional organizations (approved* by ASEP) for a maximum of 10 CECs in any one 5-year period;

3. By earning five (5) CECs for successfully passing a continuing education self-test (found in the ASEP electronic journals) for a maximum of 10 CECs in any one 5-year period; and 

4. By earning five (5) CECs for taking and receiving a passing grade in a college or university graduate level exercise physiology course for a maximum of 10 CECs in any one 5-year period. 

To keep current, a $50 renewal fee will be assessed for each 5-year period.  Specific documents should be sent to the ASEP National Office.  *To determine which professional organizations qualify for CECs, call the ASEP National Office at: 218-723-6297 or email:



Educational Requirements

To be eligible to sit for the EPC examination, the candidate must have:

1. An academic degree with a major in exercise physiology, or

2. An academic degree with a major in exercise science, or

3. An academic degree with a concentration in exercise physiology or exercise science, and

4. Completed with a grade of “B” or better, five of the following nine academic courses (listed on an official transcript):

a). Exercise physiology (including but not limited to titles: physiology of exercise and sport; advanced exercise physiology; cardiovascular physiology; and physiology of exercise);

b). Fitness assessment and prescription (including but not limited to titles: health and fitness testing; cardiopulmonary rehabilitation; exercise prescription; exercise testing; exercise electrocardiography);

c). Exercise metabolism (including but not limited to titles:
exercise biochemistry and exercise regulation and metabolism);

d). Kinesiology (including but not limited to titles: anatomical kinesiology; applied anatomy; neuromuscular kinesiology; and advanced kinesiology);

e). Research design (including but not limited to titles: research; research design; test and measurements; and statistics);

f). Biomechanics (including but not limited to titles: biomechanics; and mechanical kinesiology);

g). Environmental physiology (including but not limited to titles: environmental exercise physiology; applied exercise physiology; and altitude training); and

h). Nutrition (including but not limited to titles: sports nutrition and ergogenic aids; and exercise nutrition); and

i). Exercise and special populatons (including but not limited to titles: aging and xercise; pediatric exercise; and disabled and exercise).

5. Current ASEP membership.

6. Documentation of a minimum of 400 hours of hands-on laboratory and/or internship experiences in exercise physiology (or related) laboratories and/or public sector facilities (e.g., gross anatomy, kinesiology, biomechanics, muscle testing, psychophysiology, clinical and/or adult fitness laboratories/fitness and/or rehabilitation programs). 


Applying for the EPC Examination

An application to sit for the EPC examination can be requested from the following address or downloaded from another page.  If the latter is desired, please click here.

   ASEP National Office
   College of St. Scholastica
   Department of Exercise Physiology
   1200 Kenwood Ave
   Duluth, MN 55811
   Phone (218)723-6297
   FAX (218)723-6472
Application Requirements

When the requested application is completed and submitted to the National Office, a candidate is asked to submit  the following:

 1. $250 Application Fee
A candidate must apply and sit for both parts of the examination.
 2. Picture I.D. Card
A candidate must present proof of identity (e.g., driver’s license or birth certificate with picture I.D.) to sit for the examination.  NOTE: This requirement is met at the time and place of the designated exam period.
 3. College Transcript(s)
 A candidate must submit official transcript(s) with:
1) The degree title awarded,
2) The date the degree was awarded, and
3) The official school seal imprinted on the transcript. 
The Board will hold a review of all complete files one month prior to the examination. Candidates will be notified in writing of the Board’s determination.  NOTE: Falsified documents, fraud, or misrepresentation of identity at the exam will result in expulsion from ASEP and forfeiture of EPC status.

Application Dates

On May 2, 2003 - the College of St. Scholastica, Department of Exercise Physiology in Duluth, MN will be an official site for the Exercise Physiologist Certified (EPC) exam.   Part I: (Written Exam)will start at 8:00 am, and Part II: (Applied Exam) will start at 1:00 pm.  Please consult this site for additional information.  For an application, click here

The Board will hold a review of all complete files by April 2, 2003 for the May 2 EPC exam at the College of St.Scholastica, Duluth, MN.  Candidates will be notified in writing (or via email) of the Boards' determination.

All questions regarding the EPC Examination and application to sit for the examination can be directed to the ASEP National Office, phone number: (218)723-6297, FAX number: (218)723-6472, or email:

Cancellation Policy

A 50% refund will be returned if cancellation is received no later than 15 days prior to the designated test date.   The complete application fee will be forfeited if the notice of cancellation is within 15 days of the test date.   Notice of cancellation must be in writing (either regular mail or email).


Preparing for the EPC Examination

Several factors should be considered in preparation for the examination.  For example, a candidate:

1. Should have a positive attitude toward the examination.  Passing the examination is an attainable goal, but it does require substantial effort.

2. Should be motivated and disciplined to review broadly via self-study and application of university core content.

3. Should take the examination as early as possible after becoming eligible.

4. Should determine strengths and weaknesses in the different parts of the examination and study accordingly.

5. Should formulate a rigorous plan of study and review, setting forth the areas, parts, and topics to be covered and the time to be spent on each.

6. Should  acknowledge that daily short study periods of two or three hours may be more productive than a weekend marathon.

7. Should look to study all areas of the examination and especially the parts with demonstrated inter-relatedness where review for one enhances the preparation for the others.

8. Should study the example questions and answers at the end of the   booklet.

9. Should read and re-read the major parts of the examination that are typical chapters in exercise physiology, kinesiology, and sports nutrition textbooks.

10. Should not spend excessive review time studying subjects that are considered strengths, but should concentrate on the weakest areas.

Suggestions for 
Taking the Examination

The following are several suggestions for improving examination performance, for example:

1. Be punctual.  Arrive at the examination room well in advance of the starting time.

2. Take supplies. Bring an adequate number of pencils and erasers, including a calculator.

3. Budget time.  Limit the time spent on a single question and, if necessary, return to the question if time permits.

4. Multiple choice answers.  All multiple-choice items should be answered because there is no penalty for incorrect responses, and grades are based solely on the total number of correct answers.  It is important to pay strict attention to the manner in which the multiple-choice question is written.

5. Read the question.  Read the entire question carefully.  Underscore important data or facts in the examination booklet before answering.

6. Fixed time for each session.  It is the candidate’s responsibility to be ready at the start of the period and to stop writing when told to do so.


Penalties will be imposed on any candidate who is caught cheating before or during an examination.  These penalties may include expulsion from this and future examination sessions.  A candidate must hand in the examination handbook and answer papers before leaving the examination room.  The examination will not be graded unless everything is handed in to the attending ASEP official.


Passing the Examination

A candidate will receive the examination grade approximately eight weeks after the examination.  To pass an examination, a candidate must receive a grade of at least 70% on Part I (the multiple choice questions), and a “pass” on Part II (the hands-on laboratory session).  If a candidate passes both parts of the examination and complies with all applicable ASEP examination rules, a certificate will be issued to the candidate.  The candidate’s name will be entered into the ASEP web page designated for the EPC (Exercise Physiologist Certified).  If a candidate does not pass the examination, an application for reexamination is possible the following year. 

To protect the confidentiality of a candidate, the score will be sent to the designated address given to the ASEP official by the candidate at the time of testing.  At no time will a score be released by telephone, FAX, or email.

Failing Scores

Requests for rescoring a candidate’s failing score must be made in writing to the ASEP National Office within 60 days following the release of the scores.  Requests made after 60 days will not be honored.


Circle the correct answer to the following questions.  When you have completed the questions, check your answers against the answer key that follows. Please note that the questions are derived from course content of typical exercise physiology courses.

 1.   Chromium supplementation might benefit the endurance athlete by ___.

      a. increasing 2,3 DPG
      b. increasing steady state metabolism
      c. improving maximal oxygen consumption
      d. improving carbohydrate metabolism 
 2.   Iron supplementation for anemic subjects will improve ___.
      a. anaerobic power
      b. hemoglobin 
      c. ventilation during maximum work
      d. WBC count
 3.   Phosphate loading is thought to ___.
      a. improve maximal oxygen uptake 
      b. increase 2,3 DPG
      c. promote a better ventilatory response
      d. none of the above
 4.  An increase in the body fat stores is accomplished by an increase in ___.
      a. fat cell size
      b. fat cell number
      c. fat cell size to a critical level, then an increase in number 
      d. fat cell number to a critical level, then an increase in size
5.  The respiratory centers are located in the ___.

               a. cerebral cortex
               b. medulla oblongata 
               c. thalamus
               d. central thorax

6.  When the inspiratory center is triggered into action, the ___ space becomes ___ subatmospheric, thus causing the ___ space to become subatmospheric and air moves ___ the lungs.

 a. intrapleural/less/intrapulmonary/out
 b. intrapulmonary/less/intrapleural/in
 c. intrapulmonary/more/intrapleural/out
 d. intrapleural/more/intrapulmonary/in 
7.  The cuff pressure at which the last sound can be detected is the ___ pressure.
 a. systolic
 b. diastolic 
 c. mean
 d. mean arterial
 8.  The initial increase in heart rate with exercise appears to be a result of a(an) _____, and later during exercise a(an) _____. 
 a. decrease in accelerator tone/increase in vagal tone
 b. withdrawal of vagal influence/increase in SNS tone 
 c. increase in PsNS tone/increase in sympathetic tone
 d. none of the above
 9.  Following an aerobic training program, heart rate tends to be ___ at the same fixed work bout because ___ is generally increased.
      a. lower/body weight
      b. higher/stroke volume
      c. higher/mean arterial pressure 
      d. lower/stroke volume 
10.  Maximal oxygen uptake ___ with increasing age.
      a. increases
      b. decreases 
      c. does not change
      d. none of the above
11.  Which of the following changes in lung capacity may be observed in sedentary aging adults ___.
      a. decreased inspiratory volume
      b. decreased vital capacity 
      c. increased residual volume
      d. all of the above

12.  With immobilization, which of the following is responsible for the greatest change in skeletal muscle ___.

      a. decreased protein synthesis 
      b. increased protein degradation
      c. decrease protein degradation
      d. increased protein synthesis
13.  Bicarbonate loading is proposed to have ergogenic potential for ___.
      a. skill-type sports
      b. strength-type sports
      c. middle distance sports 
      d. endurance-type sports
14.  Bicycle ergometers allow for an easier blood pressure measurement and blood sampling because ___.
a. maximum physiological values are higher than when tested on a treadmill
b. the pumping activity of the legs increases blood flow, thereby allowing easy blood collection
c. the upper body remains relatively stable 
d. cycle is a familiar activity to the participants
15.  A primary reason to include stress testing in a medical evaluation is to ___.
      a. screen for possible silent coronary disease
      b. reproduce and document exercise-related chest symptoms
      c. detect an abnormal blood pressure response
      d. all of the above 
16.  Thickening of blood vessel wall lining, and a progressive narrowing of the 
   vessels is referred to as ___.
      a. myocardial ischemia
      b. arteriosclerosis
      c. atherosclerosis 
      d. diabetes 
17.  A transcient, reversible state of a lack of oxygen in the heart caused by reducted blood flow is termed ___.
      a. necrosis
      b. functional lesion
      c. muscle death
      d. ischemia 
18.  The following conditions are associated with an improvement in coronary artery blood flow ___.
      a. reduction in stress
      b. refrain from cigarette smoking
      c. a and b 
      d. hypertension
19.  Regarding nitrates, which of the following is not true ___. 
      a. little effect on heart rate and contractility
      b. decreased afterload
      c. increased preload 
      d. reduces wall tension
20.  Beta-blockers are also referred to as ___ that ___ heart rate and ventricular contractility, and ___ myocardial oxygen consumption.
      a. adrenergic blocking agents/decrease/increase
      b. adrenergic blocking agents/decrease/decrease 
      c. cholinergic blocking agents/increase/decrease
      d. none of the above
21.  Calcium-blockers ___ coronary arteries by ___ calcium entry.
      a. vasodilate/enhancing
      b. vasodilate/blocking 
      c. have no effect on/stimulating
      d. none of the above
22.  Among the following, which is true with regard to unstable angina ___.
      a. unprovoked pain
      b. pain that lasts 20 minutes or longer
      c. unpredictable pain
      d. all of the above 
23.  Myocardial infarctions usually occur in the ___ ventricle, thus involving the ___ coronary artery.
      a. right/transverse 
      b. left/anterior descending 
      c. right/collateral
      d. left/posterior descending
24.  The electrical impulse of the heart spreads from ___ via the ___.
      a. outside to inside/coronary arteries
      b. inside to outside/purkinje fibers 
      c. middle to inside to outside/myocardium
      d. epicardial to subendocardial/bundle branches
25.  A narrowed pulse pressure with increasing workload indicates a low ___ and a very good likelihood of a ___ left ventricle.
      a. stroke volume/functionally good
      b. stroke volume/failing 
      c. end-diastolic volume/poor
      d. end-systolic volume/healthy
26.  Increased ventricular contractility results in a(an) ___ in myocardial oxygen consumption.
      a. increase 
      b. decrease
      c. no change
      d. none of the above
27. When doing a squat exercise, which phase is considered eccentric for the quadriceps muscle group ___.
a. when the hips, knees, and ankles undergo flexion 
b. when the hips, knees, and ankles undergo extension
c. both flexion and extension are eccentric
d. neither a nor b is eccentric

28. All of the following muscles flex the shoulder joint except ___.

a. subscapularis 
b. biceps brachii
c. coracobrachialis
d. anterior deltoid
29. Which of the following is the classic “gold standard” in assessing body composition?
a. height and weight charts
b. skinfolds
c. hydrostatic weighing 
d. bioelectrical impedance
30. Of the following types of resistance training protocols, which is static?
a. circuit
b. Isotonic
c. isometric 
d. pyramid
31. The ___ component of the exercise prescription is used to prevent blood pooling in the lower limbs.
a. muscular strength training
b. cool-down 
c. warm-up
d. heart rate training threshold
32. During exercise, heart rate is linearly related to ___.
a. age
b. body weight
c. oxygen consumption
d. stroke volume
33. The volume of blood ejected from the left ventricle with each beat is ___.
a. cardiac output
b. stroke volume 
c. ejection fraction
d. cardiac index
34. The thigh skinfold measurement should be taken ___.
a. two inches above the patella
b. only with bioelectrical impedance
c. with a horizontal fold on the anterior midline of the thigh 
d. with a vertical fold midway between the patella and the inguinal crease (line)
35. With low resistance, high repetition, high speed training, muscle ___ is developed.
a. strength
b. endurance
c. power
d. none of the above
36. The force arm of a third-class lever is always ___ the resistance arm.
a. longer than
b. shorter than
c. equal to
d. force times the force arm of 
37. Regarding the following types of research, which one examines cause-and-effect relationships?
a. qualitative
b. descriptive
c. longitudinal
d. experimental
38. In research, ___ variables are manipulated by the investigator.
a. dependent
b. representative
c. independent
d. control
39. Researchers use correlational research because it allows them to ___.
a. predict relationships
b. establish cause-and-effect between two variables
c. provide proof to support conclusions
d. all of the above
40. Systolic blood pressure ___ with the transition from standing to lying down to head-down (45 degrees).
a. decreases
b. increases
c. is unchanged
d. increases, then decreases

Answer Key 
for Sample Questions


 1.   d
 2.   b
 3.   a
 4.   c
 5.   b
 6.   d
 7.   b
 8.   b
 9.   d
 10. b
 11. b
 12. a
 13. c
 14. c
 15. b
 16. c
 17. d
 18. c
 19. c
 20. b
 21. b
 22. c
 23. b
 24. b
 25. b
 26. a
 27. a
 28. a
 29. c
 30. c
 31. b
 32. c
 33. b
 34. d
 35. c
 36. b
 37. d
 38. c
 39. a
 40. c


Review Materials

ACSM (1995). ACSM’s Guidelines for Exercise Testing & Prescription. 6th ed. Baltimore: Williams & Wilkins.

ACSM (1998). ACSM’s Resource Manual for Guidelines for Exercise Testing and Prescription. 3rd ed. Baltimore: William & Wilkins.

Foss ML and Keteyian SJ. (1998). Fox’s Physiological Basis for Exercise and
 Sport. Boston, Massachusetts: McGraw-Hill.

Golding LA, Meyers CR, and Sinning WE. (1991). The Y’s Way to Fitness. Champaign, IL: Human Kinetics.

Hamill J and Knutzen KM. ( 1995). Biomechanical Basis of Human Movement. Baltimore: Williams & Wilkins.

Hyllegard R, Mood DP, and Morrow, Jr. (1996). Interpreting Research in Sport and Exercise Science. New York, NY: Mosby.

Kendall FP, McCreary EK, and Provance PG. (1993). Muscles: Testing and Function. 4th ed. Baltimore: Williams & Wilkins.

McArdle WD, Katch FI, and Katch VL. (1996). Exercise Physiology: Energy, Nutrition, and Human Performance. 4th ed. Baltimore, MD: Williams & Wilkins.

Plowman SA and Smith DL. (1997). Exercise Physiology for Health, Fitness, and Performance. Boston, MA: Allyn and Bacon.

Roberts RA and Roberts SO. (1997). Exercise Physiology. Boston, Massachusetts:

Simonian C. (1981). Fundamentals of Sports Biomechanics. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall, Inc.

Skinner JS. (1997). Exercise Testing and Exercise Prescription for Special Cases. 2nd ed. Baltimore: William & Wilkins.

Wilmore JH and Costill DL. (1994). Physiology of Sport and Exercise. Champaign,
 IL: Human Kinetics.

ASEP Certification Board
The certifying body of the 
American Society of Exercise Physiologists

ASEP National Office
Department of Exercise Physiology
College of St. Scholastica
1200 Kenwood Ave
Duluth, MN 55811
Phone 218-723-6297
Fax: 218-723-6472
Internet Web Site:

Copyright ©1997-2000 American Society of Exercise Physiologists. All Rights Reserved.